Etkinlik Bilgileri
Etkinliğin Amacı
Bu etkinlik ile Sağlık Bilimleri alanında öğrenim görmekte olan önlisans ve lisans öğrencilerine " Sağlık Bilimleri Alanındaki Öğrencilere Yönelik Afetlerde Sağlık Hizmetleri ile İlgili TÜBİTAK 2209-A Araştırma Projeleri Hazırlama Eğitimi" kapsamında proje eğitimi verilecektir.
Türkiye pek çok afet (deprem, sel baskını, hortum, kasırga vb) riskini bulunduran bir ülkedir. Afetler geçmişte örnekleri olduğu gibi günümüzde de her an karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Afetlerde sağlık hizmetlerinin rolleri, sağlık çalışanlarının hazırlık ve bilinç düzeylerinin önemi bilinmektedir. Sağlık alanında eğitim gören öğrencilerin de geleceğin sağlık hizmet sunucuları olarak afetlerde sağlık hizmetleri ile ilgili farkındalıklarının oluşması ve sorunlara yönelik çözüm arayışı içerisinde olmaları oldukça önemlidir. Bu etkinliğin amacı, sağlık bilimleri alanındaki öğrencileri projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmek, afetlerde sağlık hizmeti sunumu bilinci geliştirmek ve öğrencilere bu konulara yönelik proje hazırlama kültürünü kazandırmaktır. Etkinlik başarıyla tamamlandıktan sonra katılımcı öğrenciler, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programına yönelik projeler hazırlamaya yönlendirilerek sağlık alanında yürütülen öğrenci projesi sayısının arttırılması hedeflenmektedir.
Etkinliğin Kapsamı
Düzenlenecek proje yazma eğitimine katılımcı olarak sağlık alanlarında lisans ve meslek yüksek okullarında sağlık alanlarındaki önlisans öğrencileri dahil edilecektir. Eğitim sürecinde öncelikli olarak proje hazırlama süreçleri ile ilgili genel bilgi öğrencilere verildikten sonra TÜBİTAK 2209-A projeleri, proje başvuru formları ve daha önceden başarılı olmuş TÜBİTAK 2209-A projeleri üzerinden teorik ve uygulamalı derslerle öğrenciler bilgilendirilecek ve bu proje çağrılarına başvurmaya yönlendirileceklerdir. Etkinlik süresince, öğrencilerden afetlerde sağlık hizmetleri ile ilgili proje fikirleri sunmaları beklenecek, bu fikirlerin olgunlaştırılması ve projeleştirilmesi üzerine uygulamalı derslerde çalışmalar yapılacaktır.
Öğrencilerin proje yazmaya teşvik edilmesi, proje kültürünün kendilerine aşılanması, üniversitedeki proje başvurularının ve mevcut başvurulardaki kabul oranlarının artması, projenin hedefleri arasında yer almaktadır. Bunun için, eğitim sürecinde hazırlanan proje önerilerinin bir sonraki çağrı döneminde TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programına proje başvurusu olarak sunulması planlanmaktadır.
Etkinlik süresi 2 tam gün olup, her gün 8 ders saati eğitim verilecektir.
Eğitimler Kastamonu Üniversitesi akademisyenleri tarafından verilecektir. Eğitmenlerin proje yazım ve yürütme tecrübesi fazla olan ve TÜBİTAK 2209-A projelerinde öğrencilere danışmanlık yapmış olmasına önem verilmiştir.